Търсене в този блог

четвъртък, 22 септември 2011 г.

Рататуй с кайма


Рататуй. Всички са чували за известното филмче с такова име. Само по-запознатите знаят обаче, че това е едно класическо френско и невероятно вкусно ястие. Още по-запознатите биха го сравнили с нашия гювеч. А хората, осмелили се да пробват нещо нетрадиционно с традиционното, като мен, и да добавят месо, в рецепта, която по принцип е само от зеленчуци, ще разберат защо съм уточнила за моя Рататуй, че е с кайма. Ако ви е станало изобщо ясно, от това сложно изречение, Рататуй се приготвя само от зеленчуци. Като основните са патладжан, тиквички, пипер. Много обичам да се разкарвам из световните кухни и сметнах, че трябва да се изпробва това ястие. Пък и сега е сезон за всички тези зеленчуци, няма начин да не се изкушиш. Докато претърсвах различни рецепти, попаднах на някакво мнение, че тази френска манджа върви идеално с френско вино, а след вечеря само да си пуснеш един френски филм. Хареса ми като идея, но едва ли мога да организирам такова събитие вкъщи, през лятото.
Знам, че за рататуй се изисква повече време, затова запретнах ръкави, за да стане навреме вечерята, когато всички се съберат около масата. Първото, което трябваше да се свърши, е да се набавят от вкусните зеленчуци.


Ако и на вас ви се ще нещо френско, вкусно и мисля, не чак толкова сложно за приготвяне, ще ви трябват :

За 4+ порции:

350-400 гр кайма
3 средно големи зелени чушки (е, може и червени)
3 малки патладжана, или 2 по-големи
2 средно големи глави лук
2-3 големи домата
1 тиквичка, ако е малка - 2
2-3 скилидки чесън
сол
черен пипер

Това, което отнема време при приготвянето, е почистването и нарязването на продуктите. За Рататуй знам, че трябва да са максимално на едри кубчета, но има разновидности, при които се реже всичко на колелца и се подреждат, редувайки се. Както казват, колкото готвачи има, толкова и варианти съществуват.
Започвате с патладжана или с което ви харесва най-напред. Нарязват се на кубчета всичките продукти - лукът, чесънът, доматите, чушките, патладжана, тиквичката. Трябва, преди да се подредят в тавата за печене, да се задушат по малко, за да не останат сурови или пък готвенето да ви отнеме часове, тъй като тиквичките са богати много на вода. Започвате с лука и чесъна, задушават се за кратко време. Всичко се задушава поотделно, като се посолява съвсем малко в минимално количество мазнина, тъй като накрая всичко се събира в едно ястие. Когато приключите с всички зеленчуци,  взимате една дълбока тава. Нанасяте като първи слой малко от доматите. И след това сипвате задушените зеленчуци, няма значение, кое първо ще подредите в тавата, просто трябва да има от всичко. Овкусявате с черния пипер. Получи се слой от зеленчуци. Сега слагате каймата, разпределяте я върху слоя зеленчуци. Отгоре нея пак слагате слой зеленчуци и завършвате с домати. Тъй като на мен ми се намираше готов приготвен доматен сос, сложих от него. Но няма проблем, ако само задушите нарязните на кубчета домати, получава се пак сос. Загрява се предварително фурната и се слага да се пече. Отнема около 45 мин. до 1 час, но пак е добре да се следи времето.




Из кухнята се разнася приятен, апетитен и съблазнителен аромат, който те покорява моментално и да не си гладен, огладняваш. Остава само да си намерите едно червено вино и да сервирате.



Сещате се, когато споменах за мисълта ми за френска вечер, нали?...Оказа се, че съдбата е на моя страна и докато чакахме всички да се съберем за вечеря, баща ми се появява с бутилка Мерло. Ето я френската ми вечер, оставаше и френски филм да намеря, но тъй като не съм веща в издирването на хубави филми, реших да пропусна тази част. Рататуй се хареса на всички, виното също. Късно вечерта, започна втората част на филма "Клетниците", френската продукция с Жерард Депардийо. И ето как без да искам, се получи страхотна френска вечер, без абсолютно никакви планове. Обичам, когато нещата сами се подреждат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар